Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem wordt veroorzaakt door een allergie van het paard of de pony. Deze paarden en pony’s zijn allergisch voor het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes Robertiimuggen, ook wel knutten genoemd.
Knutten zijn net als muggen het meest actief tijdens het opkomen van de zon en het ondergaan van de zon. Dan steken ze de paarden die allergisch zijn, het meest.
Veel paarden hebben een eczeemdeken over om hen te beschermen. Vaak is ook de nek tot aan het hoofd beschermd en sommige paarden hebben het hele hoofd bedekt.
Een andere wijze van beschermen is op de tijden dat de paarden vooral gestoken worden, ze in de stal te zetten. Dit kan aanzienlijk schelen en ernstig leed voor de paarden die zich tot bloedens toe open schuren voor een groot deel voorkomen.

 

Voor de dieren is de jeuk erg belastend en dit was de reden dat ik gezocht heb naar een oplossing  Ik heb meerdere paarden behandeld en er zijn paarden volledig genezen. 

 

Rembrandt herstelde van staart- en maneneczeem

Nieuw trauma en dragerschap

Soms herstelde een paard en was er een jaar of een paar jaar later toch een nieuwe behandeling nodig. 

Wat is er nu nodig?
Voor de eigenaar: Goed kijken wat er aan de hand is en de situatie veranderen als dit mogelijk is. Als het nodig is moet het paard behandeld worden om weer te herstellen.

Twee redenen:
1. De situatie voor de paarden verandert en dit vatten sommige paarden op als traumatisch. Het heeft ook met de geschiedenis van het paard te maken. Als er al trauma was op jongere leeftijd dan zal een paard meer gevoelig zijn voor verandering. Sommige paarden zijn heel stabiel en niet gauw van hun stuk te brengen. Het eerste paard wat in 2017 behandeld werd is  al vanaf de begintijd helemaal vrij van staart- en maneneczeem. 

2. Jeuk kan ook ontstaan door 'dragerschap'. Een paard draagt klachten voor mensen en de klachten van een paard kunnen verbonden zijn met de klachten van een eigenaar. Dragerschap is vrij ingewikkeld en kan alleen in een individueel consult worden uitgezocht.

Ik vermeld dit omdat het bij elk paard voor kan komen dat de behandeling werkt en dat er toch een hele tijd later nog weer klachten ontstaan. Je kan het vergelijken met mensen die behandelt zijn voor eczeem. Ze kunnen jaren klachtenvrij zijn maar ze hebben geen garantie dat dit nooit terug zal komen.  

Om te overleggen of voor vragen mail me gerust (ellen@vrijeenergiewijze.nl) of neem telefonisch contact op (0655487448).