Voor hulpverleners in de ggz 2

Gepubliceerd op 4 november 2022 om 14:08

Nog jong en rechtvaardigheid als vanzelfsprekendheid komt zij terecht in de ggz. Het niet meer voor elkaar krijgen terwijl er nog zoveel te doen is in deze tijd van tegenstellingen en onrechtvaardigheden is een drama.  Ze zou er moeten zijn en haar missie moeten voltooien en nu is er roet in het eten gekomen. Laat haar niet in de steek hulpverleners. Er zijn voorbeelden genoeg van sterke mensen met een hart van goud die al veel hebben bereikt en toch weer een terugslag krijgen. Hoe blijf jij zelf overeind als er zoveel om je heen door elkaar is geschud? Mogelijk heb je wel afweermechanismen om in te zetten die iemand die heel open is niet heeft. 
En beelden die je niet begrijpt zijn ook ervaringen die waarschijnlijk ook een betekenis hebben maar die je niet plaatsen kunt. Dat hoeft ook niet maar geef alsjeblieft de ruimte aan degene die die beelden in bijvoorbeeld verwardheid of een psychose ziet en er wel betekenis aan kan geven. Neem het niet weg ook al denk je dat de beelden dan weggaan. De betekenis wordt vaak wel duidelijk, is mijn ervaring. 

Maak gewoon menselijk contact en wil niet teveel. Maar stop iemand niet vol met medicijnen die bijna niet meer af te bouwen zijn als mensen ze heel lang slikken. Wordt een expert in afbouwen van medicijnen en niet in symptomen onderdrukken met medicatie. Geen medicatie is mijn redding geweest. Want ik heb meer kracht dan voor de psychose en weet nu waar ik mijn energie van krijg en wat ik op aarde te doen heb. Dat mag je niemand afpakken.
Mijn aanbeveling zou zijn om de stemmen, de beelden en de andere ervaringen die iemand heeft in een psychose heel serieus te nemen. Pas dan heb je contact en vertrouwen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.