Voor hulpverleners in de ggz

Gepubliceerd op 8 oktober 2022 om 21:23

In het voorjaar van 2015 werd voor het eerst en gelukkig de laatste keer opgenomen in een ggz instelling door een psychose. Met hulp van mijn eigen ervaring hoop ik iets belangrijks mee te geven aan professionals binnen de ggz.  

Bij elke opname in de psychiatrie is het voelen dat de hulpverlener echt contact maakt het allerbelangrijkste.
Als je psychotisch bent ervaar je de werkelijkheid anders, je ruikt letterlijk als iets niet klopt en je ziet ook door iemand heen die zich onecht gedraagt. Hierdoor is alleen onverschilligheid van een hulpverlener al genoeg om in de psychose te blijven of deze te doen verergeren.
Werken met mensen die psychotisch zijn is contact maken en niet teveel denken over diagnoses en behandelprotocollen. Want als je als cliënt die midden in een psychose zit als een behandelobject gezien wordt of als iemand die gevaarlijk gedrag kan gaan vertonen, wordt het alleen maar erger.

Mijn ervaringen bij de opname waren doorgaans goed maar helaas gebeurde het ook een keer dat iemand die waarschijnlijk erg afstandelijk naar mij was tijdens de opname, in mijn beleving een kampbewaarder was. Ik bleef als ik hem zag op mijn hoede ook toen ik uit de psychose was.
Dit vertel ik hier omdat ik hopelijk anderen ermee kan helpen en omdat er weinig over geschreven wordt. En ook al wist ik toen ik uit de psychose was dat de beelden die je ziet niet kunnen kloppen, het lijkt zo onbeschrijfelijk echt, dat je je niet kan voorstellen dat je geest je zo voor de gek heeft gehouden. De beelden verdwijnen helaas ook niet meer en het enige wat je kan doen is je eraan herinneren dat de vervormingen verklaarbaar zijn omdat je ze gezien hebt terwijl je psychotisch bent. Dit vertel ik ook zodat als je niet weet wat een psychose is het kan verklaren waarom het soms lastig is om goed contact met iemand te krijgen als die uit de psychose is gekomen. Vaak was een te professionele afstand of angst dat het uit de hand zou lopen en van hieruit reageren de oorzaak. Want de beelden kunnen vervormen en het duurt even voor iemand weer zeker weet dat het een vergissing was

Bij interesse over dit onderwerp kan ik als spreker vertellen over belevingen in en na een psychose


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.